Дієта при підвищеній кислотності шлунка – зразкове меню

Дієта при підвищеній кислотності шлунка – зразкове меню

Підвищення кислотності шлунка – поширене патологічне явище. Дотримання спеціальної дієти є ключовою умовою нормалізації стану травного тракту, якнайшвидшого одужання.

Що таке кислотність шлунка

Під поняттям «кислотність шлунка» мається на увазі показник концентрації соляної кислоти в шлунковому соку, вимірюваний в одиницях рН (одиницях активності водневих іонів).Щоб визначити загальну кислотність шлункового соку (кислотність шлунка) вимірюють рН одночасно в декількох ділянках органу. Для отримання більш точних результатів вимірювання проводять через рівні проміжки часу. Показник рН нижче 7 свідчить про кислому шлунковому середовищі.

Навіщо в шлунку потрібна кислота

Соляна кислота в шлунку виконує такі функції:
  • запускає реакції перетравлення білків – розпад великих білкових молекул на дрібні, що полегшує травлення;
  • запускає каскад реакцій перетворення неактивних ферментів в активні;
  • знищує надійшли з їжею мікроорганізми;
  • активізує виділення соку підшлункової залози.

Чому підвищується кислотність шлунка

Соляна кислота виробляється в верхньому відділі шлунка (Кислотоутворююча ділянку) обкладочнимі (парієтальними) клітинами. Процес контролюється гілками блукаючого нерва (підсилюють виділення) і симпатичними нервами (знижують продукцію). Нейтралізується соляна кислота в нижньому відділі шлунка (кислотонейтралізуюча зона). Між ними знаходиться нейтральна (перехідна) зона – місце, де представлені і кислотообразующие, і Кислотонейтралізуючої клітини.Підвищення активності блукаючого нерва або зниження активності симпатичних нервів призводить до порушення кислотного балансу. В результаті настає фаза гиперсекреции (стійкого підвищення виділення кислоти), що призводить до пошкодження стінки шлунка. Процес модет привести до виразки.

Які продукти збільшують вироблення соляної кислоти?

Найчастіше надмірне виділення соляної кислоти провокується:
  • їжею швидкого приготування, напівфабрикатами;
  • консервацією і маринованими продуктами, соліннями;
  • кислої, гіркої їжею;
  • жирними, смаженими продуктами;
  • газованими і алкогольними напоями;
  • їжею, що підсилює процеси бродіння в шлунку, кишечнику.

Якими симптомами проявляється стан

Патологічний стан найчастіше проявляється наступними симптомами:
  • поява болів через 3-4 ч. після прийому їжі (т. з. «пізні болі») в зоні проекції шлунка. Вони можуть бути ниючими або тупими. Хворі уникають прийомів їжі, оскільки побоюються виникнення нового больового нападу;
  • поява печії. Найчастіше провокується прийомом їжі, але може виникати без видимих ​​причин. Стан викликається занедбаністю кислого шлункового соку в стравохід, роздратуванням його слизової оболонки;
  • поява кислої відрижки після їжі. Процес нейтралізації соляної кислоти супроводжується виділенням газів. Найближчим природним місцем виходу для них є стравохід. При надмірному вмісті кислоти утворюється аномально велику кількість газів, що виливається в кислу відрижку;
  • поява білуватого (рідше сіро-білого) нальоту на язиці. Пов'язано з впливом соляної кислоти, продуктів її трансформації.
Відносно рідко патологія проявляється такими симптомами:
  • зниженням або відсутністю апетиту;
  • запорами;
  • кишковими коліками;
  • появою нудоти, блювоти найближчим після прийому їжі час

Як самостійно визначити стан

Самостійно визначити наявність патології можна, вживаючи слова 100-150 мл свіжого соку із зелених яблук. Оскільки він має високу кислотність, при підвищеній продукції соляної кислоти напій призведе до швидкої зміни рН в шлунку.Якщо у вас виникають болі в області шлунка, кисла відрижка або печія – з високою ймовірністю у вас підвищена кислотність.Увага! Спосіб домашньої діагностики не володіє 100% достовірністю. Найбільш точно діагностувати патологію може тільки лікар.

роль дієти

Стан вимагає комплексного лікування. Воно полягає в прийомі лікарських препаратів, обов'язковому строгому дотриманні дієти (дієтотерапія). Прийом медикаментів без дотримання дієти не призведе до одужання.

Вимоги до питного режиму

Дотримання відповідного питного режиму є важливим аспектом лікувальної дієти. Обсяг випитої за добу рідини повинен покривати природні потреби організму в рідині.
Пити рекомендовано близько 1,5 -2 л рідини в день, при цьому вкрай не бажано вживання рідини впродовж 1-1,5 години після їжі. Терпіти спрагу не бажано – можна випити кілька ковтків теплої негазованої води.

Заборонені продукти харчування

Дієта при підвищеній кислотності шлунка повинна виключати такі продукти:
  • алкоголь в будь-якому вигляді (особливо пиво);
  • газовані води;
  • жирну, гостру, багату на спеції їжу;
  • консерви, маринади, соління;
  • бобові;
  • кислі фрукти, ягоди;
  • темні сорти хліба;
  • трудноперевариваемие сорти м'яса;
  • занадто солоні продукти;
  • копченості;
  • в'ялене м'ясо, рибу;
  • сало;
  • фруктові та овочеві киселі;
  • наваристі бульйони;
  • гриби в будь-якому вигляді;
  • кава і кофеїн продукти;
  • цибуля, часник;
  • м'яту (в чистому або сушеному вигляді, продукти з неї).

Рекомендовані продукти харчування

Лікувальна дієта при підвищеній кислотності шлунка повинна містити звичні для хворого продукти. Чи не рекомендовано захоплюватися екзотичною їжею.Особам, що страждають від патологічного стану, рекомендовано вживати:
  1. крупи і злаки – рисову, перлову, вівсяну, манну, пшеничну каші. Вони мають обволікаючі властивості, що сприятливо впливає на стан слизової оболонки органу.
  2. Хліб і випічку з білих сортів борошна. Вживати їх можна при стабілізації стану, зниженні патологічної симптоматики. На завершальному етапі можна їсти сухарики, галетное печиво, сухі бісквіти.
  3. Нежирні супи, бульйони з м'яса кролики або птиці з додаванням зазначених круп.
  4. Нежирне м'ясо, рибу, приготовану на пару або варені без солі. Котлети, тефтелі з нежирного фаршу, приготовані на пару.
  5. Овочі (варені, запечені, парені, тушковані).
  6. Овочеві пюре.
  7. Варені, запечені яйця.
  8. Молочну або кисломолочну їжу, нежирні сорти сиру (3 рази / тиждень.).
  9. Теплі лікувальні мінеральні води.
  10. Чаї, відвари, молочні киселі, какао на молоці.
  11. Свіжовичавлені соки з солодких фруктів, розведені з водою.
  12. Макарони (2-3 разів на тиждень.).
  13. М'які сорти сиру, плавлені сири.
  14. Цукор, мед, варення, зефір без шоколаду, пастили.

Харчування в період загострення стану

В періоді загострення стану потрібно вживати тільки Мелень в м'ясорубці або на блендері їжу. Після їжі її запивають киселями або кисломолочними напоями.Кратність прийомів їжі збільшується до 5-7 в день. Обмеження пов'язане з дратівливим ефектом великих фрагментів їжі на слизову оболонку травного тракту.

Приблизний раціон на тиждень

Лікувальна дієта при підвищеній кислотності шлунка, не дивлячись на стереотип, відрізняється різноманітністю і смаком. Дозволені продукти можна комбінувати за власним бажанням, вживати кілька разів на день або кілька днів поспіль. Дотримання дієти не тільки знизить вироблення соляної кислоти, але і полегшить травлення в нижчих відділах травного тракту.Увага! Нижче наведено приблизний раціон харчування на тиждень. Ви можете самостійно складати дієтичний план, грунтуючись на рекомендаціях до харчування, радах лікаря.

понеділок

  • сніданок – нежирний м'ясний паштет, манна або пшенична каша на молоці (можна додати цукор, мед за смаком);
  • 2 сніданок – бісквіт або галети з какао або чаєм, йогуртом без добавок;
  • обід – нежирний бульйон або суп з курятиною, рисова каша, чай або компот, салат з варених овочів, терте запечене яблуко з сиром;
  • вечеря – овочі з приготованим на пару м'ясом кролика або рибою, сирна запіканка, какао або компот;
  • на ніч – йогурт з сушеним бісквітом.

Вівторок

  • сніданок – 2-3 яйця, манна каша на воді, неміцний чай або молочний кисіль;
  • полуденок – кисіль з некислих фруктів, галетное печиво;
  • обід – курячий бульйон, слизька рисова каша, печена чорнослив, компот зі свіжих фруктів;
  • вечеря – яловичий шніцель, печена картопля зі шпинатом, чай з ромашкою або шипшиною;
  • на ніч – молочний кисіль, печиво за бажанням.

середа

  • 1-й прийом їжі – запіканка з макаронами і нежирним сиром, какао на молоці або зелений чай;
  • 2-й прийом їжі – молочний або фруктовий кисіль, сушений бісквіт, галетное печиво;
  • 3-й прийом їжі – суп-пюре з морквою, буряком, парові рибні котлети, ½ плавленого сирка, свіжовичавлений сік;
  • 4-й прийом їжі – картопляне пюре, неміцний чорний чай;
  • 5-й прийом їжі – йогурт з галетами, пшеничними сухариками.

четвер

  • сніданок – слизька каша на молоці, Мелен м'ясо кролика;
  • полуденок – яблучно-морквяне суфле, печиво;
  • обід – молочний суп з пшеничного крупою, парові курячі котлети, паровий омлет, молочний кисіль, ромашковий чай;
  • вечеря – яловичі фрикадельки або котлети, спагетті, чай;
  • на ніч – молочний кисіль, сухий бісквіт.

п'ятниця

  • 1-й прийом їжі – 2 варені некруто яйця, пшеничні сухарики або сухий бісквіт;
  • 2-й прийом їжі – сир негострих сортів або плавлений, сухий бісквіт, чай з ромашкою або імбиром, 1 бутерброд з підсушеного пшеничного хліба з вершковим маслом;
  • 3-й прийом їжі – крем-суп з овочів, сиру, рагу з запеченими овочами і нежирної яловичиною або курятиною, слизька рисова каша, яблучний печена пиріг з додаванням манної крупи;
  • 4-й прийом їжі – рибні парові котлети або тефтелі з підливою з запечених овочів, макарони, неміцний чорний чай з галетами або підсушеним бісквітом;
  • 5-й прийом їжі – чай ​​або стакан кефіру з галетним печивом, підсушеним бісквітом.

субота

  • сніданок – слизька перлова або пшенична каша (можна замінити манною), неміцний чорний чай з молоком або какао, бутерброд з підсушеного білого хліба з нежирним вершковим маслом.
  • полуденок – сирно-морквяна запіканка, ромашковий чай;
  • обід – пшеничний суп на молоці, парові курячі кнелі, морквяне або картопляне пюре, йогурт без добавок або компот зі свіжих некислих ягід;
  • вечеря – приготована на пару нежирна риба з підливою, картопляне пюре, чай з імбиром;
  • на ніч – сирний мус, йогурт.

Неділя

  • 1-й прийом їжі – сирна запіканка з макаронами, неміцний чорний чай;
  • 2-й прийом їжі – гречані або вівсяні пластівці, варене всмятку яйце, молочний кисіль;
  • 3-й прийом їжі – овочевий суп-пюре, підсушені грінки, котлети з нежирної курки, вермішель;
  • 4-й прийом їжі – сирники, какао;
  • на ніч – склянку нежирного молока або йогурту без добавок.

Народні засоби для полегшення стану

Поза фазою загострення, при стабілізації стану, дієту можна поєднувати з використанням народних рецептів лікування. Перед їх застосуванням настійно рекомендовано проконсультуватися з лікарем. Народні засоби лише доповнюють традиційне лікування і не можуть гарантувати одужання.

Ромашка аптечна

Аптечна ромашка дозволяє знизити активність запальних процесів в шлунку, верхніх відділах травного тракту. Бажано пити чаї або настої з рослини. Однак надто концентровані напої з ромашкою можуть спровокувати появу нудоти і / або блювання. Тому заварювати ромашку потрібно не більше 5 хвилин.Для приготування ромашкового чаю необхідно 1-2 ст. ложки сухого рослини залити 0,5-1 л окропу, дати напою настоятися. Відвар готується на повільному вогні з 3-4 ст.ложок ромашки з додаванням 1-1,5 л води протягом 20 хвилин. Пити напої бажано 4-6 разів на добу до прийому їжі або через ½ ч після їжі.

Кора слизького в'яза

В результаті змішування з водою кора рослини набуває гелеобразную консистенцію, обволікає шлунок, ніж захищає його від впливу кислоти. Завдяки наявності антиоксидантів, вона мінімізує шкідливу вплив шлункового соку, прискорює загоєння ушкоджень стінки органу. Вживати кору в'яза потрібно за 1,5-2 год до прийому ліків або їжі, т. К. Вона уповільнює їх всмоктування в травному тракті.Для приготування чаю потрібно 1 ст. ложку подрібненої кори заливають 1 ст. окропу. Засіб має настоятися 5-8 хвилин. П'ють чай тричі на день або відповідно до рекомендацій лікаря.Крім чаю можна пити капсули з корою в'яза. Стандартна дозування – 400-500 мг. Капсулу запивають 1 склянкою теплої негазованої мінеральної води. Препарати приймають 3-4 рази / день внутрішньовенно протягом 1-2 міс. або до зникнення патологічних симптомів.

імбир

Вживання 1-2 г імбиру за 1-1,5 год до їжі дозволяє полегшити або усунути негативні симптоми патологічного стану. Регулярне застосування імбиру знизить виділення соляної кислоти, підсилює ефект від прийому ліків, лікувальної дієти. Рослина дозволяє запобігти занедбаність соляної кислоти в стравохід – гастроезофагального рефлюкс.Найкраще вживати імбир у вигляді чаю. Для його приготування 12 г рослини заварюють в 1 склянці окропу, настоюють 5-8 хвилин. Потім напій проціджують і п'ють 2-3 рази / день за 45-60 хв. до прийому їжі.

Харчова сода

Харчову соду вживають для швидкого полегшення симптомів підвищеної кислотності шлунка. Сода, вступаючи в хімічну реакцію, нейтралізує соляну кислоту шлунка. Приймати соду рекомендовано не більше 3 разів / добу. при появі виражених симптомів або через 50-60 хв. після їжі.У лікувальних цілях 1 ч. Ложку соди змішують з 1 склянкою теплої негазованої води, перемішують суміш до повного розчинення соди. Аптечні засоби слід приймати суворо за інструкцією до препарату. Не бажано використовувати засіб більше 3-4 тижнів.

Жувальна гумка

Жування жувальної гумки посилює виділення слини, яка вступає в реакцію нейтралізації з соляною кислотою.Для зниження кислотності шлунка досить протягом 20-30 хвилин після прийому їжі пожувати жувальну гумку. Категорично заборонено жувати гумку на голодний шлунок, тому що це стимулює виділення травних ферментів, які ушкоджують стінку шлунка.