Зміст
- Дієта при підвищеній кислотності шлунка – зразкове меню
- Що таке кислотність шлунка
- Навіщо в шлунку потрібна кислота
- Чому підвищується кислотність шлунка
- Які продукти збільшують вироблення соляної кислоти?
- Якими симптомами проявляється стан
- Як самостійно визначити стан
- роль дієти
- Вимоги до питного режиму
- Заборонені продукти харчування
- Рекомендовані продукти харчування
- Харчування в період загострення стану
- Приблизний раціон на тиждень
- понеділок
- Вівторок
- середа
- четвер
- п'ятниця
- субота
- Неділя
- Народні засоби для полегшення стану
- Ромашка аптечна
- Кора слизького в'яза
- імбир
- Харчова сода
- Жувальна гумка
Дієта при підвищеній кислотності шлунка – зразкове меню
Підвищення кислотності шлунка – поширене патологічне явище. Дотримання спеціальної дієти є ключовою умовою нормалізації стану травного тракту, якнайшвидшого одужання.Що таке кислотність шлунка
Під поняттям «кислотність шлунка» мається на увазі показник концентрації соляної кислоти в шлунковому соку, вимірюваний в одиницях рН (одиницях активності водневих іонів).Щоб визначити загальну кислотність шлункового соку (кислотність шлунка) вимірюють рН одночасно в декількох ділянках органу. Для отримання більш точних результатів вимірювання проводять через рівні проміжки часу. Показник рН нижче 7 свідчить про кислому шлунковому середовищі.Навіщо в шлунку потрібна кислота
Соляна кислота в шлунку виконує такі функції:- запускає реакції перетравлення білків – розпад великих білкових молекул на дрібні, що полегшує травлення;
- запускає каскад реакцій перетворення неактивних ферментів в активні;
- знищує надійшли з їжею мікроорганізми;
- активізує виділення соку підшлункової залози.
Чому підвищується кислотність шлунка
Соляна кислота виробляється в верхньому відділі шлунка (Кислотоутворююча ділянку) обкладочнимі (парієтальними) клітинами. Процес контролюється гілками блукаючого нерва (підсилюють виділення) і симпатичними нервами (знижують продукцію). Нейтралізується соляна кислота в нижньому відділі шлунка (кислотонейтралізуюча зона). Між ними знаходиться нейтральна (перехідна) зона – місце, де представлені і кислотообразующие, і Кислотонейтралізуючої клітини.Підвищення активності блукаючого нерва або зниження активності симпатичних нервів призводить до порушення кислотного балансу. В результаті настає фаза гиперсекреции (стійкого підвищення виділення кислоти), що призводить до пошкодження стінки шлунка. Процес модет привести до виразки.Які продукти збільшують вироблення соляної кислоти?
Найчастіше надмірне виділення соляної кислоти провокується:- їжею швидкого приготування, напівфабрикатами;
- консервацією і маринованими продуктами, соліннями;
- кислої, гіркої їжею;
- жирними, смаженими продуктами;
- газованими і алкогольними напоями;
- їжею, що підсилює процеси бродіння в шлунку, кишечнику.
Якими симптомами проявляється стан
Патологічний стан найчастіше проявляється наступними симптомами:- поява болів через 3-4 ч. після прийому їжі (т. з. «пізні болі») в зоні проекції шлунка. Вони можуть бути ниючими або тупими. Хворі уникають прийомів їжі, оскільки побоюються виникнення нового больового нападу;
- поява печії. Найчастіше провокується прийомом їжі, але може виникати без видимих причин. Стан викликається занедбаністю кислого шлункового соку в стравохід, роздратуванням його слизової оболонки;
- поява кислої відрижки після їжі. Процес нейтралізації соляної кислоти супроводжується виділенням газів. Найближчим природним місцем виходу для них є стравохід. При надмірному вмісті кислоти утворюється аномально велику кількість газів, що виливається в кислу відрижку;
- поява білуватого (рідше сіро-білого) нальоту на язиці. Пов'язано з впливом соляної кислоти, продуктів її трансформації.
- зниженням або відсутністю апетиту;
- запорами;
- кишковими коліками;
- появою нудоти, блювоти найближчим після прийому їжі час
Як самостійно визначити стан
Самостійно визначити наявність патології можна, вживаючи слова 100-150 мл свіжого соку із зелених яблук. Оскільки він має високу кислотність, при підвищеній продукції соляної кислоти напій призведе до швидкої зміни рН в шлунку.Якщо у вас виникають болі в області шлунка, кисла відрижка або печія – з високою ймовірністю у вас підвищена кислотність.Увага! Спосіб домашньої діагностики не володіє 100% достовірністю. Найбільш точно діагностувати патологію може тільки лікар.роль дієти
Стан вимагає комплексного лікування. Воно полягає в прийомі лікарських препаратів, обов'язковому строгому дотриманні дієти (дієтотерапія). Прийом медикаментів без дотримання дієти не призведе до одужання.Вимоги до питного режиму
Дотримання відповідного питного режиму є важливим аспектом лікувальної дієти. Обсяг випитої за добу рідини повинен покривати природні потреби організму в рідині.Пити рекомендовано близько 1,5 -2 л рідини в день, при цьому вкрай не бажано вживання рідини впродовж 1-1,5 години після їжі. Терпіти спрагу не бажано – можна випити кілька ковтків теплої негазованої води.
Заборонені продукти харчування
Дієта при підвищеній кислотності шлунка повинна виключати такі продукти:- алкоголь в будь-якому вигляді (особливо пиво);
- газовані води;
- жирну, гостру, багату на спеції їжу;
- консерви, маринади, соління;
- бобові;
- кислі фрукти, ягоди;
- темні сорти хліба;
- трудноперевариваемие сорти м'яса;
- занадто солоні продукти;
- копченості;
- в'ялене м'ясо, рибу;
- сало;
- фруктові та овочеві киселі;
- наваристі бульйони;
- гриби в будь-якому вигляді;
- кава і кофеїн продукти;
- цибуля, часник;
- м'яту (в чистому або сушеному вигляді, продукти з неї).
Рекомендовані продукти харчування
Лікувальна дієта при підвищеній кислотності шлунка повинна містити звичні для хворого продукти. Чи не рекомендовано захоплюватися екзотичною їжею.Особам, що страждають від патологічного стану, рекомендовано вживати:- крупи і злаки – рисову, перлову, вівсяну, манну, пшеничну каші. Вони мають обволікаючі властивості, що сприятливо впливає на стан слизової оболонки органу.
- Хліб і випічку з білих сортів борошна. Вживати їх можна при стабілізації стану, зниженні патологічної симптоматики. На завершальному етапі можна їсти сухарики, галетное печиво, сухі бісквіти.
- Нежирні супи, бульйони з м'яса кролики або птиці з додаванням зазначених круп.
- Нежирне м'ясо, рибу, приготовану на пару або варені без солі. Котлети, тефтелі з нежирного фаршу, приготовані на пару.
- Овочі (варені, запечені, парені, тушковані).
- Овочеві пюре.
- Варені, запечені яйця.
- Молочну або кисломолочну їжу, нежирні сорти сиру (3 рази / тиждень.).
- Теплі лікувальні мінеральні води.
- Чаї, відвари, молочні киселі, какао на молоці.
- Свіжовичавлені соки з солодких фруктів, розведені з водою.
- Макарони (2-3 разів на тиждень.).
- М'які сорти сиру, плавлені сири.
- Цукор, мед, варення, зефір без шоколаду, пастили.
Харчування в період загострення стану
В періоді загострення стану потрібно вживати тільки Мелень в м'ясорубці або на блендері їжу. Після їжі її запивають киселями або кисломолочними напоями.Кратність прийомів їжі збільшується до 5-7 в день. Обмеження пов'язане з дратівливим ефектом великих фрагментів їжі на слизову оболонку травного тракту.Приблизний раціон на тиждень
Лікувальна дієта при підвищеній кислотності шлунка, не дивлячись на стереотип, відрізняється різноманітністю і смаком. Дозволені продукти можна комбінувати за власним бажанням, вживати кілька разів на день або кілька днів поспіль. Дотримання дієти не тільки знизить вироблення соляної кислоти, але і полегшить травлення в нижчих відділах травного тракту.Увага! Нижче наведено приблизний раціон харчування на тиждень. Ви можете самостійно складати дієтичний план, грунтуючись на рекомендаціях до харчування, радах лікаря.понеділок
- сніданок – нежирний м'ясний паштет, манна або пшенична каша на молоці (можна додати цукор, мед за смаком);
- 2 сніданок – бісквіт або галети з какао або чаєм, йогуртом без добавок;
- обід – нежирний бульйон або суп з курятиною, рисова каша, чай або компот, салат з варених овочів, терте запечене яблуко з сиром;
- вечеря – овочі з приготованим на пару м'ясом кролика або рибою, сирна запіканка, какао або компот;
- на ніч – йогурт з сушеним бісквітом.
Вівторок
- сніданок – 2-3 яйця, манна каша на воді, неміцний чай або молочний кисіль;
- полуденок – кисіль з некислих фруктів, галетное печиво;
- обід – курячий бульйон, слизька рисова каша, печена чорнослив, компот зі свіжих фруктів;
- вечеря – яловичий шніцель, печена картопля зі шпинатом, чай з ромашкою або шипшиною;
- на ніч – молочний кисіль, печиво за бажанням.
середа
- 1-й прийом їжі – запіканка з макаронами і нежирним сиром, какао на молоці або зелений чай;
- 2-й прийом їжі – молочний або фруктовий кисіль, сушений бісквіт, галетное печиво;
- 3-й прийом їжі – суп-пюре з морквою, буряком, парові рибні котлети, ½ плавленого сирка, свіжовичавлений сік;
- 4-й прийом їжі – картопляне пюре, неміцний чорний чай;
- 5-й прийом їжі – йогурт з галетами, пшеничними сухариками.
четвер
- сніданок – слизька каша на молоці, Мелен м'ясо кролика;
- полуденок – яблучно-морквяне суфле, печиво;
- обід – молочний суп з пшеничного крупою, парові курячі котлети, паровий омлет, молочний кисіль, ромашковий чай;
- вечеря – яловичі фрикадельки або котлети, спагетті, чай;
- на ніч – молочний кисіль, сухий бісквіт.
п'ятниця
- 1-й прийом їжі – 2 варені некруто яйця, пшеничні сухарики або сухий бісквіт;
- 2-й прийом їжі – сир негострих сортів або плавлений, сухий бісквіт, чай з ромашкою або імбиром, 1 бутерброд з підсушеного пшеничного хліба з вершковим маслом;
- 3-й прийом їжі – крем-суп з овочів, сиру, рагу з запеченими овочами і нежирної яловичиною або курятиною, слизька рисова каша, яблучний печена пиріг з додаванням манної крупи;
- 4-й прийом їжі – рибні парові котлети або тефтелі з підливою з запечених овочів, макарони, неміцний чорний чай з галетами або підсушеним бісквітом;
- 5-й прийом їжі – чай або стакан кефіру з галетним печивом, підсушеним бісквітом.
субота
- сніданок – слизька перлова або пшенична каша (можна замінити манною), неміцний чорний чай з молоком або какао, бутерброд з підсушеного білого хліба з нежирним вершковим маслом.
- полуденок – сирно-морквяна запіканка, ромашковий чай;
- обід – пшеничний суп на молоці, парові курячі кнелі, морквяне або картопляне пюре, йогурт без добавок або компот зі свіжих некислих ягід;
- вечеря – приготована на пару нежирна риба з підливою, картопляне пюре, чай з імбиром;
- на ніч – сирний мус, йогурт.
Неділя
- 1-й прийом їжі – сирна запіканка з макаронами, неміцний чорний чай;
- 2-й прийом їжі – гречані або вівсяні пластівці, варене всмятку яйце, молочний кисіль;
- 3-й прийом їжі – овочевий суп-пюре, підсушені грінки, котлети з нежирної курки, вермішель;
- 4-й прийом їжі – сирники, какао;
- на ніч – склянку нежирного молока або йогурту без добавок.