Користь сирого буряка і шкода її для організму людини властивості коренеплоду, чи завжди можна їсти

Користь і шкода буряків. Лікувальні властивості буряка

Сира або варена?

Beta vulgaris L.

Буряк містить великий комплекс біологічно активних речовин, її рекомендують вживати при авітамінозах, недокрів'ї, підвищеному тиску, атеросклерозі, простудних захворюваннях, вона покращує обмін речовин, стимулює роботу кишечника.

Зміст статті

Буряк була відома арабам і персам за 2000 років до нашої ери. Уже в давнину люди використовували її, як лікарська рослина, використовуючи в їжу в основному листя, так як корінь рослини був жорсткий, білий і несмачний.

Родина походження буряка – райони Середземномор'я, і ​​зараз вона росте в дикому вигляді на узбережжі Середземного, Чорного і Каспійського морів, в Китаї та Індії.

У Київську Русь буряк потрапила з Візантії в X столітті і вже з XIII по XVII століття широко поширилася на території Русі, як овочева рослина. Багаторічними працями були покращені її смакові якості, також використовувалися її корисні цілющі властивості. Борщ, буряк варена, окрошка полюбилися як на сільському, так і на міському столі.

У російських травниках її рекомендували використовувати при недокрів'ї, гіпертонії, цинзі, туберкульозі, запорах, раку, як протизапальний засіб при нежиті, отиті, зубного болю.

За вмістом йоду буряк займає одне з перших місць серед овочів, тому буряк, буряковий сік корисні при атеросклерозі, тиреотоксикозі.

Буряк – єдиний коренеплід, де у великій кількості міститься органічна речовина бетаїн, що сприяє розщепленню і засвоєнню білків з їжі і бере участь в утворенні холіну, який сприяє поліпшенню роботи клітин печінки.

Вміщені в рослині бетаїн і бетанин зміцнюють капіляри, покращують жировий обмін, знижують кількість холестерину в крові. Бетаїн стимулює діяльність нирок.

Буряк має кровотворних, протимікробну і протизапальну дію. Це хороший сечогінний, жовчогінний і проносний засіб.

Варений буряк їдять при гіпертонічній хворобі, наявність в ній великої кількості магнію сприяє зниженню кров'яного тиску. Квашену використовують при недокрів'ї, цинзі.

Пектинові речовини буряка зв'язують і виводять з організму людини солі важких металів.

Буряк є цінним лікувально-дієтичним продуктом, містить комплекс біологічно активних речовин. Варений буряк і її відвар надають проносне і сечогінну дію. Салати, борщ, борщі, вінегрети використовують в лікувальному харчуванні при ожирінні, гіпертонічній хворобі, запорах, захворюваннях печінки і нирок. Її рекомендують при діабеті, анемії, для регулювання травлення, вона сприяє виведенню шлаків.

Буряк дуже корисна при недокрів'ї завдяки вмісту в її хімічному складі солей заліза і кобальту. Комплекс вітамінів групи В нормалізують обмінні процеси, бере участь в кровотворенні. Сік покращує обмін речовин і зміцнює організм.

1.Полстакана натертої сирої буряків змішати з 0,5 склянки квіткового меду. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі протягом трьох місяців.

2. Пити сік червоного буряка по 0,5 склянки 3 рази на день протягом 2 – 3 тижнів.

  • 2 склянки бурякового соку
  • 250 г квіткового меду
  • 1,5 склянки журавлинного соку
  • один лимон
  • один стакан горілки 40%

Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день за годину до їжі, поки не закінчиться суміш.

4. Приготувати склад для лікування:

  • 200 мл бурякового соку
  • 200 мл морквяного соку
  • 200 г меду
  • 100 г журавлини
  • 100 мл спирту

Наполягати в темному місці 3 діб. Приймати 3 рази на день по 1 ст. ложці за годину до їжі, поки не закінчиться суміш.

Свіжовичавлений сік п'ють при діабеті, анемії, хронічних захворюваннях кишечника, запаленні легенів, гіпертонії, також вживають і настойку.

300 грам сирої натертої маси залити 400 мл горілки 40%, наполягати 12 днів в темному місці, процідити, віджати. Приймати по 1 ст. л. 3 – 4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Натерти склянку сирого буряка, додати 1 ст. л. оцту, настояти протягом дня, процідити, віджати. Полоскати рот і горло кілька разів в день, кожен раз ковтаючи 1 – 2 ст. л. соку. Цим засобом можна вилікувати навіть хронічну ангіну – тонзиліт.

Свіжовичавлений сік змішати навпіл з медом. Пити по 1/3 склянки 2 – 3 рази на день.

Знижує дратівливість, заспокоює, поліпшується загальний стан організму.

Корисна суміш овочевих соків:

  • буряковий сік – 1 частина
  • морквяний сік – 1 частина
  • сік з редьки – 1 частина

Приймати по 1 – 2 ст. л. перед їжею кілька місяців. Суміш соків містить велику кількість вітамінів, мінеральних солей і мікроелементів.

Наповнити банку майже доверху тертої сирої червоним буряком і залити горілкою. Наполягати в теплому темному місці 12 діб. Пити по одній чарці перед їжею, як тонізуючий вітамінний засіб. Допомагає для відновлення сил після хвороби.

Клітковина і органічні кислоти посилюють перистальтику кишечника, викликають послаблюючу дію.

Кожен день з'їдати по 100 – 150 г вареного буряка натщесерце. Вживання добре звареної буряків з рослинною олією у вигляді салату має послаблюючу дію.

При хронічних запорах роблять клізми з бурякового відвару.

Варений буряк рекомендується їсти вранці натщесерце при ожирінні, гіпертонії, хворобах печінки.

На прийом: до 1/3 склянки свіжого соку додати 1/3 склянки кип'яченої води. Приймати 2 рази на день після їди.

  • Сік сирої або вареного буряка закопувати в ніс по 5 – 7 крапель 2 – 3 рази на день.
  • Промивати носові ходи буряковим соком, втягуючи його поперемінно кожною ніздрею. Робити промивання по 2 рази протягом 15 днів.
  • Промивати ніс відваром 2 – 3 рази на день, до відвару можна додати мед.
  • Вкласти ватні тампони, змочені соком, в ніздрі на 15 – 20 хвилин 3 – 4 рази на день.
  • Свіжий буряковий сік залишити в теплому місці на 1 добу. Заграв сік закопувати в ніс по 2 – 3 краплі 3 рази на день.

Буряковий сік і відвар допомагають зняти запалення, поліпшити носове дихання. Сік допомагає при епілепсії, якщо постійно закопувати його в ніс.

Змішати сік сирого буряка з медом порівну. Пити по 1 ст. л. 3 рази на день до їди.

Сік і міститься в ньому бетаїн стимулюють роботу головного мозку, покращується кровообіг, поліпшується пам'ять і уява.

Настій червоного буряка: дві ст. л. подрібненої сирої маси залити 1 склянкою окропу, настоювати одну годину, процідити, віджати. Приймати по 2 ст. л. – 50 мл 4 рази на день.

Кашку з сирої натертої буряків прикладати в марлі до уражених ділянок шкіри – ран, опіків, при обмороженнях, виразках. Сприяє знезараженню, очищенню, сприяє відновним процесам в клітинах, надає ранозагоювальну дію.

Сік використовують для виведення бородавок, а сумішшю з медом виліковують лишай.

Буряк користь і шкода для організму. Протипоказання:

  • Індивідуальна непереносимість.
  • Нирковокам'яна хвороба, ниркова недостатність.
  • Діабет і ожиріння.
  • Запальні процеси в шлунково-кишковому тракті, діарея.
  • Гастрит шлунку, виразка дванадцятипалої кишки.

Буряковий сік не потрібно пити відразу після приготування, в великих кількостях він може викликати судинний спазм. Необхідно соку дати відстоятися не менше двох годин. Добре при перших прийомах змішувати буряковий сік з іншими соками, після звикання можна переходити на чистий буряковий сік. За один прийом пити більше 1/3 склянки соку не рекомендується.

Фармацевтична промисловість випускає препарати, що містять ацидин – це гідрохлорид бетаїну, солянокислий бетаїн, який застосовують з пепсином при нестачі соляної кислоти в шлунковому соку для полегшення перетравлювання їжі і зниження навантаження на шлунок і підшлункову залозу.

Кожній людині корисно вживати щорічно до 3 кг буряків. Тим більше, що вона доступна в будь-який час і з неї можна приготувати багато корисних і смачних поживних страв.

Буряк добре зберігається в сирому вигляді, служить незамінним джерелом вітамінів і мінеральних речовин взимку. Її маринують, тушкують, фарширують, консервують, використовують в сушеному вигляді. Консервовані продукти зберігають смакові, поживні і цілющі властивості буряка свіжої.

У кулінарії столові сорти широко використовують в повсякденному харчуванні кухні багатьох народів світу: для приготування борщу, юшки з буряків, вінегрету, різних салатів, рулетів, гарнірів, соусів, квасу. Барвник бурякового соку використовують для фарбування продуктів в різні кольори від блідо-рожевого до вишневого.

Сирий буряк в раціоні – новий і незвичний продукт. Більш звична для людини кулінарна обробка (варіння, смаження, тушкування або запікання). Але помірне вживання саме сирого овоча істотно поліпшить здоров'я. Коренеплоди на смак солодкі через підвищений вміст сахарози. Максимальну користь для здоров'я можна отримати, включивши сирої овоч до складу вітамінних салатів.

Якщо більшість овочів при варінні втрачають більшість корисних мікроелементів та вітамінів, то буряк в цьому випадку є щасливим винятком. Єдине, що обов'язково змінюється – це калорійність. Сирий овоч має 40 ккал на 100 г, а варений – 49 ккал.

Довідка. Коренеплід в будь-якому вигляді має в складі бета-каротин, ді-і моносахариди, харчові волокна, органічні кислоти, крохмаль і воду. Ці речовини сприяють поліпшенню травлення, покращують загальний стан.

Сира буряк – дієтичний овоч. На 100 г продукту припадає:

  • 1,5 г білків;
  • 8,8 г вуглеводів;
  • 0,1 г жирів.

У вареному вигляді показники дещо змінюються:

Також цей плід містить величезну кількість макро- і мікроелементів. Всього в 100 г сирого буряка міститься:

  • магній – 22 мг;
  • кальцій – 37 мг;
  • сірка – 7 мг;
  • фосфор – 43 мг;
  • хлор – 43 мг;
  • йод – 7 мкг;
  • калій – 288 мг;
  • натрій – 43 мг;
  • марганець – 0,6 мг;
  • фтор – 20 мкг;
  • мідь – 140 мкг;
  • нікель – 14 мкг;
  • цинк – 0,4 мг;
  • бор – 280 мкг;
  • залізо – 1,4 мг;
  • рубідій – 450 мкг;
  • хром – 20 мкг.

Перерахований склад мікроелементів далеко не повний. Також коренеплід містить амінокислоти (аргінін, гістидин), клітковину, фолієву кислоту і бетаїн, який надає овочу характерний колір.

На замітку. У процесі варіння руйнуються тільки 3 вітаміну (С, В9 і В5). Також під дією високої температури порушується цілісність твердих волокон – клітковини. Інших відмінностей по кількості мікроелементів в сирому і вареному овоче немає.

  1. Ферменти допомагають організму протистояти різним вірусам і хвороботворним бактеріям. Також хімічна складова коренеплоду омолоджує організм на клітинному рівні.
  2. Фахівці настійно рекомендують вживати овоч людям, які найчастіше схильні до колосальним стресів і переживань. Буряк благотворно впливає на нервову систему, знімає напругу і заспокоює.
  3. Також продукт є відмінним засобом очищення організму в цілому. У сучасному світі екологія залишає бажати кращого. Тому буряк здатна виводити накопичені токсини. До всього іншого коренеплід зміцнює кровоносну систему, роблячи стінки капілярів більш еластичними.
  4. Фахівці наполягають на тому, щоб жінки в період менструації вживали варений коренеплід. Продукт активно відновлює крововтрату в жіночі дні. Також в організмі підвищується гемоглобін. Процес відбувається завдяки великому вмісту заліза в буряках. Овоч активно протистоїть анемії.
  5. Рекомендується вживати готовий овоч представникам сильної статі. Коренеплід сприяє поліпшенню потенції та сексуального потягу до жінок.
  6. Також буряк нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Овоч виводить шлаки з кишечника, в результаті гинуть всі хвороботворні бактерії в шлунку.Продукт виробляє невеликий проносний ефект.
  7. Якщо у вас виявили гастрит, буряк допоможе впоратися з недугою. При запаленні слизової шлунково-кишкового тракту овоч потрібно вживати тільки в відвареному вигляді. Коренеплід усуває розлади травлення, поступово регенерує тканини шлунка.
  • підвищує статеву активність;
  • налагоджує роботу печінки;
  • піднімає працездатність;
  • знижує вміст гомоцистеїну;
  • полегшує передменструальний синдром;
  • усуває запори;
  • регенерує садна і рани;
  • покращує зір;
  • пригнічує процеси гниття в кишечнику;
  • усуває запалення.
  1. Не рекомендується вживати варений коренеплід при високій кислотності шлунка, гострому гастриті. Вміст вітаміну С згубно впливає на запалену слизову.
  2. Не зловживайте овочем, якщо ви страждаєте дефіцитом кальцію. Коренеплід вимиває мінеральний компонент з організму і не дозволяє йому засвоюватися.
  3. Забороняється вживати овоч людям, що страждають на цукровий діабет. Практично всім відомо, що саме з буряка отримують солодкий пісок. Враховуйте наведений факт.
  4. З особливою обережністю можна вживати коренеплід при наявності сечокам'яного недуги. Якщо нехтувати допустимої добовою нормою овоча, ви тільки нашкодите здоров'ю.
  5. Забороняється включати в меню варену буряк людям, які мають проблеми у вигляді хронічного проносу або діареї. Овоч має проносними властивостями, які лише погіршать ваше стан.

Склад буряка. калорійність буряка

Вуглеводи – 14% від складу: глюкоза, фруктоза, сахароза (остання 6%), пектіни.Вітаміни, мінерали, мікроелементи: В, ВВ, С (трохи), каротиноїди, фолієва і пантотенова кислоти, калій, залізо, магній, марганець, йод, кобальт, мідь, цинк, фосфор, сірка, цезій, рубідій, хлор і ін. – ціла таблиця Менделєєва, причому в значній кількості!

Органічні кислоти: лимонна, щавлева, яблучна.

Амінокислоти: бетаїн, бетанин, лізин, валін, аргінін, гістидин та ін.

Клітковина – велика кількість.

Калорійність буряка (в 100 грамах): Калорії, ккал: 40 Білки, г: 1.5 Жири, г: 0.1 Вуглеводи, г: 8.8

Буряк – овоч, у якого дуже багатий склад. Справжня «аптека», що дозволяє поправити здоров'я, в яку входять такі речовини як:

  • Ді-і моносахариди
  • вода
  • Харчові волокна
  • крохмаль
  • Органічні кислоти, що сприяють нормалізацію травлення
  • Бета-каротин

У 100 грамах буряка міститься:

  • Білки – 1,5 грамів
  • Жири – 0,1 грамів
  • Вуглеводи – 8,8 грамів

Що стосується калорійності, то тут важливо враховувати 2 ключових аспекти:

  1. У сирого буряка калорійність складає всього 40 ккал (звичайно, на 100 грамів).
  2. Якщо мова йде про вареному овочі, то тут цифри трохи збільшуються – 49 ккал.

Це далеко не повний перелік, хоча може здатися, що тут перераховано вся таблиця Менделєєва. Насправді, до складу овоча входить комплекс амінокислот, серед яких:

Особливо цінною властивістю буряків є її здатність зберігати практично всі корисні речовини після теплової обробки (крім вітамінів C, B5 і B9). Адже в сирому вигляді овоч вживається нечасто, хоча і такий варіант цілком допустимо. Продукт є низькокалорійним – в 100 г всього 43 ккал. Тому його можна сміливо включати в будь-яку дієту.

Овоч на 14% складається з вуглеводів – в основному за рахунок сахарози. Близько 1,5% – білки, вміст жирів прагне до нуля (приблизно 0,2%). Коренеплід багатий вітамінами групи B. Він містить:

  • 0,03 мг вітаміну B1;
  • 0,04 мг вітаміну B2;
  • 0,33 мг вітаміну B3;
  • 0,16 мг вітаміну B5;
  • 0,07 мг вітаміну B6;
  • 109 мкг вітаміну B9;

Крім того, в 100 г буряка присутній 2 мкг вітаміну A і 4,9 мг вітаміну С, а також значна кількість мінералів:

  • 325 мг калію;
  • 40 мг фосфору;
  • 23 мг магнію;
  • 16 мг кальцію;
  • 0,8 мг заліза;
  • 0,4 мг цинку.

Калорійність 100г – 42кКал.

У складі овочу вітамін С, вітаміни групи В, в тому числі B9 (фолієва кислота), яка корисна для розвитку плода при вагітності.

Коренеплоди містять яблучну, лимонну, щавлеву, винну, молочні кислоти, що сприяє переварюванню їжі.

Біологічний активний елемент бетаїн допомагає розщеплювати і засвоювати білки з утворенням холіну, який корисний для жирового обміну в печінці, захищає її клітини від пошкоджень.

В 100г буряка – третину добової потреби організму в Марганці, який бере участь в клітинному метаболізмі, підвищує імунітет, зміцнює нервову систему, корисний при лікуванні остеопорозу, безпліддя у жінок і чоловіків, порушень обміну речовин, ожиріння, цукрового діабету. Його застосовують для профілактики захворювань серця, судин, зниження гостроти зору або слуху.

У складі буряка інші корисні елементи:

  • магній знижує нервову збудливість, артеріальний тиск;
  • мідь бере участь в кровотворенні, виробленню жіночих статевих гормонів;
  • калій попереджає аритмію, регулює артеріальний тиск;
  • цинк підвищує імунітет, засіб профілактики чоловічого безпліддя та імпотенції;
  • залізо транспортує кисень до внутрішніх органів.

Коренеплід містить клітковину, яка очищає стінки кишечника від шкідливих речовин, знижує рівень холестерину в крові.

Сирий овоч відварюють для поліпшення смаку або готують з нього корисний буряковий сік:

  • Після отримання витримати продукт у відкритому посуді не менше двох годин.
  • Спочатку лікування змішати його з такою ж кількістю морквяного (огіркового, капустяного, картопляного) соку.
  • Поступово знижувати частку допоміжного соку.

Корисніше вживати за дві години до їжі.

Неважливо варений овоч або сирої. Завдяки мікроелементам в організмі нормалізується робота всіх внутрішніх органів. Коренеплід включає:

  • групи вітамінів В, Р, РР;
  • йодовані з'єднання;
  • калій;
  • залізо;
  • сірка;
  • марганець;
  • цезій;
  • фосфор;
  • фолієва кислота;
  • амінокислоти.

Мінеральні компоненти допомагають організму в боротьбі з різними захворюваннями серцево-судинної та кісткової систем. Також коренеплід надає профілактичну дію серйозних недуг.

З раннім старінням борються амінокислоти. Компоненти очищають організм від шлаків, токсинів. Амінокислоти відмінно виводять шкідливі речовини з органів. Фолієва кислота постачає кровоносну систему незамінними молекулами.

користь і шкода бурякового квасу

Буряк столовий Beta vulgaris

Буряк Beta – рід рослин сімейства Амарантові (раніше рід ставився до родини лободових), нараховує близько 13 видів. В культурі вирощують різновиди буряка звичайної – столову, кормову, цукрову – містить до 23% цукру, а також листову – мангольд. Посадки займають великі площі на всіх континентах. Правильно говорити буряк, а не буряк.

Буряк столовий Beta vulgaris – вид роду Beta, дворічна трав'яниста рослина з товстим коренем, званим коренеплодом, в залежності від сорту буває білого, жовтого, бордового, фіолетового кольору зазвичай масою 200 – 500 г. Форма коренеплоду від округло-плоскої до подовжено-конічної. М'якоть щільна, сахаристая, на зрізі видно рожево-червоні або іншого кольору кільця.

Буряк збирають з грядки, з поля в другій половині вересня, зрізають бадилля і зберігають до нового врожаю, під час зберігання вона практично не втрачає корисних для організму властивостей.

З лікувальною метою використовують коренеплоди в сирому і вареному вигляді і вітамінні листя, буряковий сік і настоянки зі свіжої сирого буряка.

Які вітаміни в буряках. Коренеплоди буряка звичайної містять багато цукрів: сахароза – в їдальнях сортах 6 – 12%, глюкоза, фруктоза; полісахариди – клітковина і пектинові речовини, органічні кислоти: яблучна, щавлева, лимонна та інші, білки – близько 2%, амінокислоти бетаїн і бетанин, фарбувальні речовини каротиноїди і антоціани, мінеральні речовини: солі калію, кальцію, заліза, марганцю, кобальту, фосфору , міститься йод.

Рослина містить вітаміни В1, В2, В6, С, Р, РР, пантотенову і фолієву кислоти.Бадилля містить велику кількість вітаміну С і каротину. У листі міститься в 2 – 3 рази більше білка і в 3 рази більше мінеральних речовин, ніж в коренеплодах.

Зниження ваги

Одна з причин надмірної маси тіла – порушений обмін речовин. Корисні властивості соку з буряка застосовують для лікування і відновлення обмінних реакцій:

  • Приймати 1-2с.л. соку 4-5 разів на день.

Що залишився макуха буряка корисний низькою калорійністю. Властивість клітковини розбухати під дією вологи і заповнювати шлунок, створювати відчуття ситості застосовують в програмах схуднення, для нормалізації обмінних процесів.

  • Заправити буряковий жмих нежирною сметаною, вживати також, як салат.

Тим, хто страждає надмірною вагою приносять користь сечогінні властивості свіжого буряка і її соку.

Застуда, нежить, ангіна

Зміцнення імунітету. Лікувальні властивості буряка корисні для підвищення захисних сил організму, усунення авітамінозу.

  • Перемішати 250г протертого коренеплоду, додати 150мл лимонного соку, до 200г меду, 100 мл горілки або спирту. Настояти в закритому посуді 3 дня, процідити.

Приймати по 20-30мл через годину після їжі два місяці.

  • Залити 150г тертого овочу склянкою горілки, настояти в закритому посуді 2 тижні, процідити.

Приймати по 30 мл 2 рази на день.

  • Змішати в рівних частинах буряковий і журавлинний соки, мед, горілку, настояти три дні.

Приймати по 1с.л. настоянки за годину до їжі для лікування застуди.

  • Закапувати по 3-5 краплі соку свіжого буряка в кожну ніздрю або вкласти зволожені ватні тампони.
  • Змішати в рівних частинах буряковий сік і мед.

Приймати по половині склянки 3-4 рази на день.

Полоскати горло кілька разів в день, 1с.л. проковтнути.

Серце і судини

Корисні і лікувальні властивості буряка при регулярному вживанні овоча і соку попереджають утворення атеросклеротичних бляшок, зміцнює капіляри, знижують артеріальний тиск. Вхідне до складу залізо сприяє кровотворної функції.

Гіпертонія. Народна медицина застосовує сечогінні і судинорозширювальні властивості соку буряка для нормалізації підвищеного артеріального тиску.

  • Приймати сік свіжого буряка по третині склянки протягом дня.

Приймати по 1с.л. до 7 разів на день не менше ніж за півгодини до їжі протягом місяця.

  • Перемішати по склянці бурякового та морквяного соку, додати 1/2 склянки квіткового меду, сік одного лимона.

Приймати лікувальний склад по 1с.л. за годину до їди.

  • Змішати склянку соку буряка і моркви, по 1/2 склянки журавлинного соку і горілки.

Приймати для лікування підвищеного тиску по 1с.л. тричі на день.

  • Перемішати по 1/2 склянки бурякового та морквяного соку, додати по 1/2 склянки журавлини, меду, спирту (горілки), настояти в прохолодному темному місці три дні.

Приймати по 1с.л. тричі на день.

Зниження рівня холестерину:

  • Приймати щодня склянку соку свіжого буряка.
  • Перемішати в рівних частинах буряковий сік (або тертий овоч) і мед.

Приймати по 1с.л. за годину до їжі два місяці для нормалізації діяльності серцевого м'яза.

Очищення крові. Лікувальні властивості буряка корисні при усуненні дефіциту заліза, очищенні крові:

  • Змішати в рівних частинах соки буряка, моркви, редьки або капусти, додати за смаком мед.

Приймати по третині склянки за годину до їди.

Очищення судин. Салати з буряка корисні судинах головного мозку.

  • Подрібнити 1/2 банана в пюре, розтерти з 1с.л. сметани або вершків. Потерти овоч, змішати з пюре.
  • Нашаткувати моркву, капусту, буряк, додати 1ч.л. рослинного масла, мед, перемішати.
  • Поставити компрес з тертої сирої буряків на лоб або віскі.
  • Прикласти до лоба свіжі бурякові листя.
  • Зволожити цибульним або буряковим соком тампон, помістити в слуховий прохід.

Користь вареного буряка відео

користь і шкода вареної кукурудзи

варена овоч

Не секрет, що більшість овочів в процесі термічної обробки схильні втрачати корисні якості. Буряк – це приємний виняток з правил.Навіть варена вона прекрасно зберігає всі мінерали з вітамінами. Єдина трансформація, яка відбувається з нею – несуттєве збільшення калорійності.

Так як в буряках міститься досить заліза, це допомагає швидко відновлювати крововтрати і ефективно боротися з таким захворюванням, як анемія. Саме тому жінкам рекомендують при менструальних кровотечах регулярно вживати буряк, в тому числі, і варену. Наявність бору в складі сприяє виробленню гормонів. Продовжувати цей список можна довго, так як корисні властивості овоча після варіння нічим не будуть відрізнятися від властивостей сирого.

Свіжий овоч

Рідко можна зустріти скептиків з приводу вживання в їжу сирого буряка. З самого дитинства ми знайомі з салатами, в яких, в тому числі, присутній цей овоч. Це не дивно, враховуючи, які об'єктивні плюси для здоров'я існують, якщо ви приймете рішення – вживати буряк в сирому вигляді:

  1. Протизапальні властивості, як зовні, так і зсередини.
  2. Природний антиоксидант, який виводить з організму накопичені шлаки з токсинами, солі з холестерином, захищаючи паралельно від негативного радіоактивного впливу.
  3. Сприятливий вплив на роботу шлунково-кишкового тракту.
  4. Поліпшення діяльності серцево-судинної системи.
  5. Відновлення та оновлення клітин печінки.
  6. Зміцнення кісток і профілактика остеопорозу при розумному вживанні.
  7. Комплексне зміцнення імунної системи.
  8. Поліпшення стану зору.
  9. Збільшення запасів енергії і працездатності – натуральний «допінг».
  10. Чудова профілактика аденоми простати.

Але чистий буряковий сік дуже насичений, тому зазвичай його змішують з морквяним у співвідношенні 1 до 10, з часом збільшуючи кількість бурякового соку до половини склянки. При приготуванні овочевого соку спочатку вичавлюють коренеплоди буряка, щоб сік трохи відстоявся, і тільки через пару годин вичавлюють морква. У разі гіпертонії краще пити сік столового буряка з розведеною ложечкою меду.

Можна використовувати сік, вичавлений з коренеплодів буряка, і для лікування нежиті: в цьому випадку трохи заграв сік тричі на день закопують в кожну ніздрю по дві-три краплі.

Найбільш сильно корисні властивості буряка проявляються в свіжовичавленому соку

Інші варіанти вживання буряка:

  • найкориснішою є сира буряк, однак її слід їсти маленькими порціями, інакше можливі проблеми з шлунково-кишкового тракту. Знизити активна дія сирого овоча можна, якщо її натерти і дати трохи постояти або змішати з іншими овочами в салаті;
  • варені, печені і тушковані коренеплоди рекомендовані при запорах, порушеннях травлення, хворобах жовчного міхура і печінки, відварну буряк можна їсти і хворим на цукровий діабет;
  • страви з буряком допомагають при лікуванні атеросклерозу і ожиріння, особливо смачні запечені в духовці плоди (іноді їх роблять в мікрохвильовці, що менш корисно, але виходить швидше, ніж з духовою шафою);
  • квашена і маринована буряк з давніх пір застосовувалася як кращий засіб від цинги;
  • бурякове бадилля дуже корисно додавати в салати, супи, запіканки або замочувати сушену в винному оцті – восени зелень буряка містить більше вітамінів, мінеральних речовин і білка, ніж коренеплоди. Нерідко з листя роблять корисний квас;
  • при запорах терту відварну буряк заправляють оливковою олією і застосовують як м'яке проносне на ніч;
  • зовнішньо кашку з сирої плода прикладають до виразок і тріщин, змінюючи компрес у міру підсихання. Маски з додаванням овоча роблять благотворний вплив на шкіру при наявності підліткових прищів.

Протипоказання і потенційну шкоду для жінок і чоловіків

Буряк заважає засвоєнню кальцію

Так, не варто захоплюватися ні сирої, ні вареної буряком при гастриті з підвищеною кислотністю, так як цей коренеплід здатний ще більше підвищувати кислотність шлунка.При цукровому діабеті вживання овоча теж доцільно обмежити, адже в ній міститься чимала кількість цукрів. І якщо при хронічних запорах червоний буряк приносить користь, то при хронічних проносах є її точно не варто, щоб не погіршити становище, особливо в літньому віці.

Свіжий сік коренеплодів небажано пити при подагрі, ревматоїдному артриті, при розладах кишечника і при зниженому тиску.

Майте на увазі, що буряк заважає засвоєнню кальцію. Особливо це актуально при остеопорозі або схильності до нього, але і вагітним жінкам обов'язково варто звернути увагу на дане властивість буряка і не є її надміру.

Абсолютно протипоказана буряк при сечокам'яній хворобі через вміст щавлевої кислоти. Незважаючи на зустрічаються в інтернеті народні рецепти лікування каменів в сечовому міхурі і нирках за допомогою бурякового соку, робити це категорично не рекомендується!

Дивовижні лікувальні властивості буряка зберігаються навіть при тривалому зимовому зберіганні

  • Змішати в рівних частинах буряковий, огірковий, морквяний соки, додати сік солодкого перцю.

Приймати по 1/2 склянки за півгодини до їжі протягом місяця.

Повторити курс після двотижневої перерви.

Зовнішнє застосування

Буряк корисний властивістю лікувати запалення, усувати біль:

  • Кашку, подрібнене листя, прокип'ячене сік закріпити на пошкодженій ділянці.

Кожен день міняти пов'язку.

Усунення тріщин на шкірі:

  • Промивати буряковий відваром.
  • Змащувати свіжим соком буряка.

  • Прикладати відварені і охолоджені листя.
  • Тримати в роті шматок сирого буряка.

Користь бурякового соку

  • знижує артеріальний тиск;
  • зміцнює імунну систему;
  • нормалізує роботу щитовидної залози;
  • відновлює і очищає печінку від токсинів;
  • виводить камені з нирок і жовчного міхура;
  • має найпотужніші протизапальні властивості;
  • протистоїть утворенню онкологічних патологій;
  • знижує рівень поганого холестерину, залишаючи хороший;
  • нормалізує стан дівчини під час менструацій;
  • допомагає організму протистояти вірусам.

Лікувальні властивості квасу з буряків корисні при підвищеному артеріальному тиску, порушеннях травлення:

  1. Очистити коренеплід, нарізати невеликими скибочками, залити теплою кип'яченою водою до верху.
  2. Посуд закрити кількома шарами марлі. Через 3-5 днів квас готовий.

Свіжий напій яскравого кольору, злегка тягнеться. Для кращого зниження тиску в склянку квасу додати 1ч.л. меду і 1с.л. лимонного соку.

В квас у міру вживання додавати кип'ячену воду, поки напій не стане рожевим і менш густим.

  1. Потерти коренеплід, заповнити третину банки, додати 200г цукру, 50г кірочок житнього хліба, налити до верху окріп.
  2. Поставити в тепле місце на 2-3 дні для бродіння.

При хронічних ларингітах і фарингітах, що супроводжуються сухістю носоглотки і охриплостью голосу. Відваріть велику буряк, натріть на тертці. Кашку відіжміть через марлю. Отриманим соком, розділивши його на 3 рівні частини, полощіть горло 3 рази в день після їди. Щоб домогтися поліпшення в стані здоров'я, робіть це регулярно.

При запорі. Чи відчуваєте, що кишечнику доводиться «туго»? З'їжте натщесерце 50-100 г вареного буряка, заправленого олією. Однак, якщо ви страждаєте хронічним запором, не полінуйтеся звернутися за допомогою до лікаря, який призначить додаткове лікування.

При дрібних травмах. Порізалися? Намочіть ватний тампон в свіжовіджатому буряковому соку і прикладіть до ранки: він відмінно зупиняє кровотечу. Також з свеженатертий бурякової кашки можна робити компрес на рани, невеликі виразки.

. На ясна ниючого зуба прикладіть скибочку свіжого буряка – стане трохи легше. Однак до стоматолога сходити все-таки доведеться.

При зниженні тонусу організму. Вичавіть сік з однієї свіжого буряка, однією чорної редьки і однієї морквини, змішайте їх в рівних пропорціях.Щоб випарувалися дратівливі речовини, які можуть викликати нудоту і блювоту, витримаєте отриманий «коктейль» в холодильнику 2-4 години. Приймайте його по 1-2 ст.

Користь буряка при вагітності і грудному вигодовуванні

Жінкам, які готуються стати мамами, а також тим, хто практикує грудне вигодовування, варто звернути увагу на буряк і обов'язково приймати її в їжу. Як вже було зазначено, в цьому овочі безліч вітамінів та інших корисних компонентів, які так потрібні організму в подібному стані:

  • Фолієва кислота – незамінна для запобігання вад розвитку малюка в утробі. Вона допомагає нормально розвиватися ЦНС дитини.
  • Завдяки залозу, можна забути про його недоліку, з яким стикаються багато вагітних жінок. Плюс елемент допомагає виключити кисневе голодування плода, так як насичує кров киснем.
  • Ніхто не стане сперечатися, що йод вкрай важливий при вагітності і лактації, і він також є в буряках. Особливо це важливо для тих жінок, які мають проблеми з щитовидною залозою.
  • Практика показує, що при підвищеному артеріальному тиску буряк здатна виступати в ролі «таблеток» для зниження цих показників.

Користь буряка при схудненні

Серед основних плюсів впровадження буряка в раціон худне:

  1. Завдяки бетаїну білок краще засвоюється в організмі, потрапляючи з їжею.
  2. Прийом буряка перед їжею дозволяє істотно зменшити відчуття голоду і отримати швидке насичення.
  3. Так як в буряках достатньо клітковини, то вона в шлунку збільшується в обсягах, що не переварюючи, даючи сигнали про відсутність голоду.
  4. Прискорення обміну речовин.
  5. Виведення шлаків та інших шкідливих речовин.
  6. І сирий буряк, і продукт у вареному вигляді допомагає боротися з накопиченням жирів (за це відповідає куркумін) при дотриманні основ ПП.

Варену буряк люблять особистості, які активно прагнуть скинути зайві кілограми і підтримати фігуру на нинішній позначці. Овоч відноситься до низькокалорійним продуктам.

Дієтологи рекомендують включати коренеплід в повсякденне меню всім без винятку. Продукт допомагає спалити небажані кілограми з користю для організму.

Коренеплід збагачує клітини поживними речовинами, підтримує метаболізм на належному рівні, тому відчуття насичення залишається тривалий час.

Неважко скласти правильну дієту з вареної буряком, в результаті налагодиться робота всього організму. У вас нормалізується обмін речовин, процеси травлення. Тим самим зникнуть застарілі жирові прошарки.

користь і шкода пекінської капусти

Користь буряка при панкреатиті

Буряк вважається корисним і дієвим продуктом в боротьбі з панкреатитом. Коренеплід коригує обмінні процеси всього організму, має сечогінні і проносними властивостями.

До всього іншого, буряк позбавляє кишечник від шлаків, всмоктує і виводить отрути з його стінок.

Забороняється вживати варений коренеплід, якщо ви маєте гостру форму захворювання. Інформація, що міститься клітковина погано засвоюється запаленим органом. Сирий продукт протипоказаний в будь-яких кількостях.

На початкових стадіях панкреатиту варену буряк можна вживати щоранку по 90-110 гр., Поступово збільшуючи кількість при відсутності побічних дій.

Ми вже перерахували позитивні якості буряку та його вплив на організм. Природно, це зачіпає і сферу діяльності шлунково-кишкового тракту. Люди, які страждають панкреатитом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, можуть розраховувати на допомогу буряка, так як вона:

  • Перешкоджає розвитку в організмі хвороботворних бактерій і мікробів.
  • Висновок з кишечника токсинів.
  • За допомогою коренеплоду можна приготувати склад для позбавлення від лямблій.
  • Буряк незамінна для позбавлення від закрепів.
  • Регулярне застосування в їжу овоча дозволяє в комплексі поліпшити діяльність травних органів.

З чим поєднувати коренеплоди в салатах і інших стравах

  • сік буряка, яблука і моркви (приймають вранці натще);
  • коренеплід зі сметаною і часником (є варіанти з майонезом, але для здоров'я цей продукт явно не корисний);
  • салат з коренеплодом, горіхами і чорносливом – справжні ласощі і користь для кишечника;

Дивовижні лікувальні властивості буряка зберігаються навіть при тривалому зимовому зберіганні. А значить, у весняний час, коли організм відчуває особливу брак вітамінів і корисних мікроелементів, коренеплід може стати справжнім рятівним засобом для зміцнення здоров'я! Тому на питання, чого більше в буряках – користі чи шкоди, тепер відповісти набагато простіше.

Якщо вивчити рецепти народної медицини, то можна знайти багато варіантів з включенням цукрових буряків, а також ті, де вона виступає в якості основного інгредієнта. Ось кілька максимально простих і ефективних рецептів для різних життєвих ситуацій.

  1. Гіпертоніки можуть змішати ¼ свіжовичавленого бурякового соку з чайною ложкою квіткового меду і пити перед їжею, щоб знизити тиск.
  2. Підхопили нежить? Не біда! Дочекайтеся, поки буряковий сік скисне, а потім закопуйте його в носові проходи 3 рази в день по 2 краплі.
  3. При цинзі рекомендується готувати і вживати в їжу квашену буряк. Приготувати її можна за традиційним рецептом.
  4. Лікувати виразки можна також, заручившись підтримкою описуваного овоча. Натріть на тертці буряк, щоб вийшла кашка, і прикладайте на уражені ділянки шкіри.
  5. Чекайте підсихання суміші і міняйте пов'язку. Цей рецепт, до речі, хороший і при прищах в перехідному віці.